Hævet terrasse byggetilladelse 2024: Alt du skal vide

En hævet terrasse er en god måde at skabe et spændende og hyggeligt havemiljø, hvor du kan nyde udsigten og solen.

En hævet terrasse kan også være en praktisk løsning, hvis du har en skrånende eller ujævn grund, eller hvis du vil have direkte adgang til haven fra huset i samme niveau.

Men inden du går i gang med at bygge din drømmeterrasse, skal du være opmærksom på nogle regler og krav, der gælder for hævede terrasser.

I denne artikel vil vi gennemgå, hvad du skal vide om hævet terrasse byggetilladelse 2024, så du kan planlægge dit projekt i overensstemmelse med loven.

Hvornår skal du søge byggetilladelse til en hævet terrasse?

Ifølge bygningsreglementet skal du søge byggetilladelse til en hævet terrasse, hvis den opfylder mindst ét af følgende kriterier:

  • Terrassen er hævet mere end 30 cm over det naturlige terræn
  • Terrassen er overdækket
  • Terrassen er placeret nærmere end 2,5 m fra skel
  • Terrassen er en del af en fritstående konstruktion, som fx en pergola eller et udhus

Hvis din terrasse ikke opfylder nogen af disse kriterier, kan du bygge den uden byggetilladelse, men du skal stadig overholde de generelle bestemmelser i bygningsreglementet om fx sikkerhed, brand, miljø og nabohensyn.

Hvornår skal du søge byggetilladelse til en hævet terrasse

Hvordan søger du byggetilladelse til en hævet terrasse?

Hvis du skal søge byggetilladelse til en hævet terrasse, skal du gøre det via Byg og Miljø, som er en digital selvbetjeningsløsning, hvor du kan indsende din ansøgning og dine tegninger til din kommune.

Du skal bruge dit NemID for at logge ind og starte din sag.

Du skal også betale et gebyr for at få behandlet din ansøgning, som varierer fra kommune til kommune. Du kan se de gældende gebyrer på din kommunes hjemmeside.

Når du har indsendt din ansøgning, vil din kommune vurdere, om dit projekt overholder de gældende regler og bestemmelser.

Du vil typisk få svar inden for 4-6 uger, men det kan variere afhængigt af din kommunes sagsbehandlingstid og kompleksiteten af dit projekt.

Hvis din ansøgning bliver godkendt, vil du modtage en byggetilladelse, som du skal gemme og fremvise, hvis der kommer en byggesagkyndig eller en anden myndighed for at kontrollere dit byggeri.

Hvis din ansøgning bliver afvist, vil du modtage en begrundelse for afslaget, og du vil have mulighed for at klage over afgørelsen.

Hvad skal du være opmærksom på, når du bygger en hævet terrasse?

Når du har fået byggetilladelse til en hævet terrasse, kan du gå i gang med at bygge den.

Men du skal stadig være opmærksom på nogle ting, når du udfører dit byggeri. Her er nogle tips og råd, som du kan følge:

  • Sørg for at have en god og stabil konstruktion, som kan bære vægten af terrassen og de personer, der skal opholde sig på den. Brug fx stolpesko til at forbinde træstolperne med betonfundamentet, så du undgår, at træet kommer i direkte kontakt med jorden og rådner.
  • Vælg et holdbart og vejrbestandigt materiale til terrassebrædderne, som fx trykimprægneret træ, komposittræ eller hårdttræ. Behandl træet med olie eller maling for at forlænge levetiden og beskytte det mod fugt, skimmel og insekter.
  • Overhold de gældende afstandskrav til skel, veje, stier og nabobebyggelse, som du har fået oplyst i din byggetilladelse. Hvis du vil ændre placeringen eller størrelsen af din terrasse, skal du søge om en ny byggetilladelse.
  • Tag hensyn til dine naboer, når du bygger din terrasse. Undgå fx at skabe generende skygge, indblik eller støj for dem. Hvis du vil opsætte et hegn, en hæk eller en anden form for afskærmning omkring din terrasse, skal du overholde hegnsloven og evt. aftale det med dine naboer på forhånd.
  • Følg op på dit byggeri og vedligehold din terrasse løbende. Tjek fx for revner, skader, løse dele eller andre fejl, som kan påvirke terrassens sikkerhed og funktion. Rens og plej terrassen regelmæssigt for at holde den pæn og ren.

Konklusion

En hævet terrasse er en fantastisk måde at skabe et ekstra rum i haven, hvor du kan nyde naturen og det gode vejr.

Men du skal være opmærksom på, at der er nogle regler og krav, som du skal overholde, hvis du vil bygge en hævet terrasse.

Du skal fx søge byggetilladelse til en hævet terrasse, hvis den er hævet mere end 30 cm over terræn, overdækket, placeret tæt på skel eller en del af en fritstående konstruktion.

Du skal søge byggetilladelse via Byg og Miljø, og du skal betale et gebyr for at få behandlet din ansøgning.

Du skal også sørge for at have en god og stabil konstruktion, vælge et holdbart materiale, overholde afstandskravene, tage hensyn til dine naboer og følge op på dit byggeri.

Hvis du følger disse råd, kan du bygge en hævet terrasse, som du kan have glæde af i mange år fremover.

Jeg håber, at du har fundet denne artikel nyttig og informativ.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til artiklen, er du velkommen til at skrive dem i kommentarfeltet nedenfor.

Tak fordi du læste med!

Scroll to Top